7 Eylül 2016 Çarşamba

KIŞLIK DOMATES (SARIMSAKLI)

Geçen hafta ilk kez kışlık domates yapmıştım. Domatesleri rendeleyerek yapmıştım, çok zorlanmıştım. Defalarca elimi rendeye kaptırmıştım.

Bu sefer farklı bir yöntemle domatesleri rendeleyerek değil soyarak denedim. Çok daha kolay oldu. Bu yöntemle işim daha çabuk bitti. Geçen tariften farklı olarak domateslerime sarımsak ekledim. Bugün kahvaltıda denedik; enfesti. Diğeri rende şeklinde idi bu ise daha çok ketçap kıvamında sos şeklindeydi.

Diğer tarif için buraya tıklayabilirsiniz...



Gelelim tarife,

Domatesler erik domates ya da bardak domates denilen yumru az sulu bol etli Çanakkale domatesi olmalı.

4 kilo domates için


* Önce domatesleri yıkıyoruz.

* Domateslerin arka kısmına bıçakla çok derin olmayacak bir biçimde artı işareti çiziyoruz.

* Yayvan bir tencerede kaynayan suya atıp 3-4 dakika bekletip sonra bir kepçe yardımı ile alıp bu sefer soğuk suyun olduğu bir kaba aktarıyoruz.

* Bir kaç dakika sonra domateslerimizin kabuklarını soyabiliriz. (Çok kolay soyuluyor)

* Domates kabuklarını bir tencereye koyalım atmayalım, onları salça yapımında kullanacağız.

Domates kabuklarından salça yapımı için buraya tıklayabilirsiniz.

* Domatesleri doğrayıp bir tencereye aktaralım. Üzerine 1 çorba kaşığı tuz (turşu tuzu olacak)  1 baş sarımsak ilave edip kaynamaya bırakalım.

*  15-20 dakika sonra domateslerimizi kevgirden geçirelim. Tekrar tenceremize aktardıktan sonra içine yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyelim.

* İstediğimiz kıvama gelince sıcak sıcak kavanozlara aktaralım. Hiç kullanılmamış kapakla sıkıca kapadıktan sonra bir havlu üzerine ters çevirelim.

Bu tarifle 4 kilo domatesten 2 adet 500 ml lik kavanoz ve bir de bir kase sos çıktı.

* 24 saat sonra kapakları kontrol edip serin bir yere kaldıralım.

* Kapak içe doğru hafifçe göçük değilse, sızıntı varsa kavanozumuzu buzdolabına kaldırıp 2 gün içinde sosumuzu tüketelim.  Ya da baştan kaynatıp yeni kapakla bir daha deneyelim.

Afiyet olsun....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder